KS-Soft. Network Management Solutions
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister    ProfileProfile    Log inLog in 

Hostmon.exe use 100% CPU

 
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Bug reports
View previous topic :: View next topic  
Author Message
step



Joined: 20 Apr 2006
Posts: 13
Location: Berlin, GER

PostPosted: Fri Jul 23, 2010 1:33 pm    Post subject: Hostmon.exe use 100% CPU Reply with quote

Hello,

since today the hostmon.exe takes 100% CPU. I have changed nothing. The first time I restart the HM, everything seemed to be fine again. But after a few minutes, the hostmon.exe took one core of my CPU completely. Within an hour the hm occupied all 4 available cores and so the machine is busy. Restart of the whole machine takes no effect.
The auditting tool just detects one uncritical error. The system performs 9 tests/sec. But if i stop the monitoring, takes the HM continue the same high CPU use.

We use Win2003 Server R2 SP2 and HM 8.64. There is no Firewall or Virus Scanner on the System.

What can I do?

Thank YOU!

Best regards!

Karl, on behalf of Stefan.
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12337
Location: USA

PostPosted: Fri Jul 23, 2010 1:45 pm    Post subject: Reply with quote

What kind of tests do you use? Actions? Do you use ODBC logging?

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
step



Joined: 20 Apr 2006
Posts: 13
Location: Berlin, GER

PostPosted: Fri Jul 23, 2010 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

Among other things, we use actions. ODBC logging is also active. I read other threads before I start this one. So I deactivate the logging without an effect.

I'm just the agent for Stefan. So i don't know the system very well.

Sorry!

Regards
Karl
Back to top
View user's profile Send private message
step



Joined: 20 Apr 2006
Posts: 13
Location: Berlin, GER

PostPosted: Fri Jul 23, 2010 1:56 pm    Post subject: Reply with quote

Do I have to restart the HM after I have disabled the logging?
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12337
Location: USA

PostPosted: Fri Jul 23, 2010 3:11 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Do I have to restart the HM after I have disabled the logging?

Normally - no. But this situation is not normal, so lets try to disable ODBC logging and restart HostMonitor.
So, what exactly test methods and actions do you use? How many test items do you have in use?
If this problem caused by some 3rd party software, you may try to disable NT Event Log, WMI and Performance Counter test items. Also you may try to disable all actions using menu Monitoring -> Disable alerts.
If nothing of this helps, could you send your configuration files to us? We need HML file with tests and all *.LST and *.INI files from HostMonitor directory.

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
step



Joined: 20 Apr 2006
Posts: 13
Location: Berlin, GER

PostPosted: Fri Jul 23, 2010 5:00 pm    Post subject: Reply with quote

I have everything done as desired. Unfortunately, the problem still exists. In addition, I have tested a backup of the test list of a few days, even without a positive result. An upgrade of Active and Passive-RMAs, and a downgrade of the Host Monitor itself, remained to version 8.60 also unsuccessfully. I'm going to zip the files and email to you.

Thank you!

Regards
Karl
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12337
Location: USA

PostPosted: Sat Jul 24, 2010 6:04 am    Post subject: Reply with quote

Looks like problem caused by "Gonis Mail Relay check" test item.
You may disable this test for now while we are trying to find mistake.

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
step



Joined: 20 Apr 2006
Posts: 13
Location: Berlin, GER

PostPosted: Sat Jul 24, 2010 7:30 am    Post subject: Reply with quote

Success! I first disabled the entire Gonis folder. The HM is back as before with 9 tests per second and a CPU load of less than one percent.
I have spoken to the customer. Since yesterday the mail server is accepting only mails from certain mail servers. Our server will be probably rejected. The question is, why is this process is paralyzing the whole Host Monitor?

Thanks for your help! Maybe you can find out the cause of the problem.

I wish you a nice weekend.

With best regards,
Karl
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12337
Location: USA

PostPosted: Sun Jul 25, 2010 9:11 am    Post subject: Reply with quote

There is update that fixes the problem: www.ks-soft.net/download/hm865e.zip
Just unzip the file and replace hostmon.exe module.

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Bug reports All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

KS-Soft Forum Index