KS-Soft. Network Management Solutions
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister    ProfileProfile    Log inLog in 

RCI Error: cannot open port #1055. Probably port in use

 
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Configuration, Maintenance, Troubleshooting
View previous topic :: View next topic  
Author Message
eljefegt



Joined: 06 Dec 2016
Posts: 8
Location: US

PostPosted: Tue Jan 17, 2017 9:32 pm    Post subject: RCI Error: cannot open port #1055. Probably port in use Reply with quote

Occasionally in our environment, we find an issue where we're unable to log on to RCC. I believe this also prevents tests from reporting properly, but I haven't been able to confirm that 100%. The only way to correct the issue is by rebooting the server, which is an issue as this is in use in a production environment.

RCC Log shows:
[1/17/2017 9:18:42 PM] Connecting... Ok. TCP Connection established
[1/17/2017 9:18:42 PM] Authentication... Failed. Cannot read data

HostMon SysLog around the time of the error shows: (We attempted to restart the service a few times)
1/17/2017 8:55:47 PM Action error: Attachment file not found (D:\HostMon\ESO\Scripts\output\%TestName%\%NewestFile%)
1/17/2017 8:55:47 PM Action error: Attachment file not found (D:\HostMon\ESO\Scripts\output\%TestName%\%NewestFile%)
1/17/2017 8:58:00 PM Action error: Attachment file not found (D:\HostMon\ESO\Scripts\output\%TestName%\%NewestFile%)
1/17/2017 8:58:45 PM Action error: Attachment file not found (D:\HostMon\ESO\Scripts\output\%TestName%\%NewestFile%)
1/17/2017 9:04:23 PM Action error: Attachment file not found (D:\HostMon\ESO\Scripts\output\%TestName%\%NewestFile%)
1/17/2017 9:06:05 PM Monitor started
1/17/2017 9:06:05 PM RCI Error: cannot open port #1055. Probably port in use
1/17/2017 9:06:06 PM Error: cannot save log list.File access denied
1/17/2017 9:15:40 PM Monitor started
1/17/2017 9:15:40 PM RCI Error: cannot open port #1055. Probably port in use
1/17/2017 9:15:41 PM Error: cannot save log list.File access denied
1/17/2017 9:16:15 PM Monitor started
1/17/2017 9:16:15 PM RCI Error: cannot open port #1055. Probably port in use
1/17/2017 9:16:15 PM RCI Error: cannot open port #1055. Probably port in use
1/17/2017 9:17:04 PM Monitor stopped
1/17/2017 9:17:07 PM Monitor started
1/17/2017 9:17:07 PM RCI Error: cannot open port #1055. Probably port in use

When I attempt to force close the port with a tool like cports, the port cannot be closed. I read multiple threads around StackOverflow about this essentially being a zombie process holding the port open.



netstat -ano shows the port open and assigned to a process that doesn't exist in task manager.



Any ideas what could be causing this?
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft Europe



Joined: 16 May 2006
Posts: 2832

PostPosted: Wed Jan 18, 2017 4:01 am    Post subject: Reply with quote

CurrPorts shows that TCP port 1055 is used by System process.
That's why HostMontor can't open TCP port 1055 for incomming connections.
You may change TCP port, used for RCI connections (RCC, Telnet, Web Service) using HostMonitor menu Options -> RCI. Do not forget to change connection port on RCC/Telnet/Web Service clients.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
eljefegt



Joined: 06 Dec 2016
Posts: 8
Location: US

PostPosted: Wed Jan 18, 2017 9:52 am    Post subject: Reply with quote

I don't believe we have anything else that should be using port 1055. Is there any instance in which an orphaned RCC session could show up as System process?
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft Europe



Joined: 16 May 2006
Posts: 2832

PostPosted: Wed Jan 18, 2017 10:59 am    Post subject: Reply with quote

No. TCP port 1055 (used by default) should be opened for incoming connections by hostmon.exe process.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
KonstantinK



Joined: 20 Oct 2021
Posts: 3
Location: Israel

PostPosted: Thu Oct 06, 2022 7:28 am    Post subject: Reply with quote

Hi, Friends.

I'm using version 12.98, and I've had the same issue.
It happens on the computer with Windows 10.

The message appeared when the HostMonitor service was closed, and the Application started manually.
After a short investigation, it became understood that the previous process had closed and the port had been left open.

Nothing except restarting the computer didn't help.
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12633
Location: USA

PostPosted: Thu Oct 06, 2022 8:48 am    Post subject: Reply with quote

Try to use port above 5000

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Configuration, Maintenance, Troubleshooting All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

KS-Soft Forum Index