KS-Soft. Network Management Solutions
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister    ProfileProfile    Log inLog in 

test does not log (primary and backup)

 
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Bug reports
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jbarrellon



Joined: 08 Oct 2008
Posts: 23

PostPosted: Thu Aug 22, 2013 3:28 am    Post subject: test does not log (primary and backup) Reply with quote

Hello KS Soft team,

We have a problem with some tests which seem to be not logged in primary log (Database) neither in backup log (file).

Example :

; ------- Test #01 -------

Method = ShellScript
;--- Common properties ---
;DestFolder = Root\SURVEILLANCE\BERNER-St_Julien_du_Sault\ORACLE\LMPROD\
RMAgent = BERNER-ST_JULIEN_DU_SAULT.FRNT05
Title = LMPROD temps de reponse
Comment = 236
RelatedURL =
ScheduleMode= OneTestPerDay
ScheduleTime= 08:01:00
Alerts = Recheck
ReverseAlert= No
UnknownIsBad= No
WarningIsBad= No
UseCommonLog= Yes
PrivLogMode = Default
CommLogMode = Default
;--- Test specific properties ---
Script = Scripts Oracle||Windows
Params = "C:\asis\RMA-Win\Scripts\temps_reponse.pl" "LMPROD" "manager"
Timeout = 15
UseMacros = No


This does not produce every day, some day it is working (test is logged correctly in database), some other days it's not (no log in primary log / backup log). HM is running at this moment (some other tests are logged in the same second), and we don't see any error in html system log file.
When we take a look at test info window for this test, the number of total checks is the same that the number of occurences of this test in our database (select count(*) where testid='XXX') so it really seems that this test (and some other tests in the same case) is not executed some days. Is this possible ?
This is pretty annoying for us since we use those data to make reports and statistics.

HM v9.40 running on Windows Server 2008 R2.

Please let me know if you need additional informations.

Thank you for your help
Julien
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft Europe



Joined: 16 May 2006
Posts: 2832

PostPosted: Thu Aug 22, 2013 7:06 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
When we take a look at test info window for this test, the number of total checks is the same that the number of occurences of this test in our database (select count(*) where testid='XXX')

This doesn't look like logging problem. Number of checks == number of records in DB.
I assume you are using FULL mode Primary & Backup logging?
Quote:
so it really seems that this test (and some other tests in the same case) is not executed some days. Is this possible ?

It's possible if test has beed disabled, paused, or all monitoring has been stopped/paused, etc..
Could you try to setup FULL mode Private log for this test?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
jbarrellon



Joined: 08 Oct 2008
Posts: 23

PostPosted: Thu Aug 22, 2013 7:52 am    Post subject: Reply with quote

Yes, we're using FULL mode for primary and backup logging.

Test has not been disabled, paused or anything else (otherwise we would see this information in Quick Log window). As i said, monitoring was running correctly since there are other tests logged in the database at the same time (before, after and also at the exact same second).

I have setup FULL private log for this test (in addition to common log). I'll let you know if the problem appears again and if an entry is made in this new logfile.
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 11882
Location: USA

PostPosted: Thu Aug 22, 2013 9:01 am    Post subject: Reply with quote

May be test returns too long Reply string and database returns some error.
Please check Auditing Tools (men View->Auditing Tool) and system log file (HotMonitor log file, default name syslog.htm) for errors.

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jbarrellon



Joined: 08 Oct 2008
Posts: 23

PostPosted: Fri Aug 23, 2013 7:47 am    Post subject: Reply with quote

I don't think test returns too long reply string since it's configured to return just XXX ms. Also, we can't see any error in database logs.

As already said, there is no error in HostMonitor system log file syslog.htm

In Auditing Tools, there is also no error. However, we can see that HM is running 4.1 tests/s, would it be possible that some test are not done because HM is overloaded ? (even if it's saying Conclusion: system is able to perform given tests without significant load)

Anyway, the problem did not appear this morning, i'll let you know next time it appears and i'll check :
- if there is a corresponding entry in the private log file.
- if the field Last test time in Test info window is OK
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 11882
Location: USA

PostPosted: Fri Aug 23, 2013 10:34 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
In Auditing Tools, there is also no error. However, we can see that HM is running 4.1 tests/s, would it be possible that some test are not done because HM is overloaded ? (even if it's saying Conclusion: system is able to perform given tests without significant load)

4 tests per sec? overloaded? no way.
You may easily check if test was performed, just look at Last test time field.
Also you may setup private log file for this test. If you will see all records in file log and some missed records in database and no errors in system log then we can assume ODBC driver or database does not work correctly. What exactly ODBC driver do you use?

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jbarrellon



Joined: 08 Oct 2008
Posts: 23

PostPosted: Tue Aug 27, 2013 2:56 am    Post subject: Reply with quote

We use "Oracle dans OraClient11g_home1_32bit" driver with 11.02.00.03 version.

The problem appeared again, I send the private logfile :
[08/23/2013 8:02:47] GENTRAN temps de reponse Ok 625 ms Shell Script 64573
[08/24/2013 8:02:58] GENTRAN temps de reponse Ok 391 ms Shell Script 64573
[08/27/2013 8:01:11] GENTRAN temps de reponse Ok 375 ms Shell Script 64573

We can see, 08/25/2013 and 08/26/2013 tests are missing.
There are scheduled every days.
We have the same log in our database.
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 11882
Location: USA

PostPosted: Tue Aug 27, 2013 7:51 am    Post subject: Reply with quote

Could you please send your configuration files to support@ks-soft.net?
We need HML file with tests + *.LST files + *.INI files (you may skip connlist.lst with passwords)

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 11882
Location: USA

PostPosted: Wed Aug 28, 2013 8:30 pm    Post subject: Reply with quote

You have scheduled 262 test items to be performed at 08:01
And you set 10 tests per second limit.
Also there are some limitations for simultaneous test execution by agents...
If some scripts require a lot of time, HostMonitor may not be able to perform all tests within specified time frame and do not start them. May be this is the reason of this problem.

Try to schedule different time for some items.
If you need to start test once a day but execution time is not necessary limited to several minutes, there are better solution - you may use regular schedule for test items. Just set long test interval (e.g. 2 hours) and assign schedule with shorter window (e.g. from 8:00 till 9:00). In this case HostMonitor will perform tests once a day within hour between 8:00 and 9:00...

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jbarrellon



Joined: 08 Oct 2008
Posts: 23

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 9:17 am    Post subject: Reply with quote

We have followed your advice. For now the problem didn't appear again.

Thank you for your help.
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 11882
Location: USA

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 9:47 am    Post subject: Reply with quote

You are welcome

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Bug reports All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

KS-Soft Forum Index