KS-Soft. Network Management Solutions
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister    ProfileProfile    Log inLog in 

connectivity test using active agents

 
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Configuration, Maintenance, Troubleshooting
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ldean



Joined: 14 Nov 2008
Posts: 17

PostPosted: Mon Oct 26, 2009 10:17 am    Post subject: connectivity test using active agents Reply with quote

Hello, I have a question about configuring connectivity tests for remote agents which are using the active test method. We have a test set up to ping the localhost from a remote agent, say, every 5 seconds for example. What is happening, is if the server is rebooted, or if the RMA agent is terminated, the recurrences of the test in HM stops going up, but it never switches to an unknown status.
Is there a way, using active agents, to have the test switch to unknown as soon as the test stops running? It seems like it should do this, so maybe this is a bug, or maybe I am just misunderstanding it. What I don't understand however, is that a test configured for the same agent, which runs every 30 minutes and just checks the drive's free space, DOES switch to unknown if the RMA agent is terminated between recurrences. Is it something to do with the shorter test interval?

Thanks for any advice.
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12435
Location: USA

PostPosted: Mon Oct 26, 2009 11:54 am    Post subject: Reply with quote

This is correct behavior. If Active RMA loses connection, HostMonitor waits up to 4 minutes for reconnection (or use Backup RMA when posible). If connection cannot be restored within 4 minutes, HostMonitor sets Unknown status.
If you cannot use Passive RMA, you may decrease value of the following parameter (located in [ActiveRMAServer] section of hostmon.ini file)
TestTimeout=240
E.g. you may set TestTimeout=10 and restart HostMontor.

However I would not recommend to use this workaroud when connection to remote site is not stable. You will receive alerts just because connection was dropped for a minute...

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
peter.egri.citrix



Joined: 05 Mar 2009
Posts: 22

PostPosted: Tue Oct 27, 2009 3:55 am    Post subject: Reply with quote

hello,
i am using active rma as well.
wondering how to set hostmonitor to send alert if connection to rma is lost.
any suggestion ?
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12435
Location: USA

PostPosted: Tue Oct 27, 2009 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

If you need to start such alert for all RMA related tests, simply use option described in previous post.

If you need such option for single test only (while other test items should wait for restored connection within specified timeout), there is new HostMonitor for you: www.ks-soft.net/download/hm828c.zip
Please install version 8.28 before using this update.

This version allows you to setup Ping test using Active RMA; you may type rma itself instead of target host name. In such case HostMonitor will display agent connection status ('Host is alive' or 'No answer') immediately. HostMonitor will not use backup agent when specified agent is not connected; also HostMonitor will not wait for agent connection...

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Configuration, Maintenance, Troubleshooting All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

KS-Soft Forum Index