KS-Soft. Network Management Solutions
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister    ProfileProfile    Log inLog in 

Upgrade error hostmon.exe file in use

 
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Configuration, Maintenance, Troubleshooting
View previous topic :: View next topic  
Author Message
meppyman



Joined: 06 Sep 2009
Posts: 118
Location: Melbourne

PostPosted: Sat Mar 27, 2010 5:49 am    Post subject: Upgrade error hostmon.exe file in use Reply with quote

I feel like I have had this problem last time I upgraded but I have searched the forums (and Google) and the manual and cannot figure it out.

When I run the upgrade from 8.32 to 8.54 I get an error that hostmon.exe file in use. I am sure this has something to do with running it as a service, but I have stopped the services, even tried disabling them. What am I missing? Can the solution to this be added to the manual or help? I am sure the fix is simple albeit manual and not detailed (or I have overlooked it).

I love this product but I feel the install/upgrade part could be improved to make it automated and painless when you have it running as a service.
Back to top
View user's profile Send private message
meppyman



Joined: 06 Sep 2009
Posts: 118
Location: Melbourne

PostPosted: Sat Mar 27, 2010 5:56 am    Post subject: Reply with quote

OK so I was desperate to get Host Monitor back online so I renamed hostmon.exe and the upgrade went fine this time and the services started up ok.

Would love to know why this is happening and if it affects anyone else.

Also would love for the install to use a more up to date installer so that upgrades can automatically select the same options to install as last time, etc.
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12094
Location: USA

PostPosted: Sat Mar 27, 2010 12:11 pm    Post subject: Reply with quote

Very rarely but sometimes this happens. We did not have such problem on our systems so we cannot say for sure what is the reason of the problem: some Windows feature or sideeffect caused by 3rd party software (e.g. antivirus monitor).
Yes, you may rename hostmon.exe and repeat installation or you may disable service and reboot system, this helps as well

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
meppyman



Joined: 06 Sep 2009
Posts: 118
Location: Melbourne

PostPosted: Mon May 10, 2010 5:32 am    Post subject: Reply with quote

I still get this every time I upgrade, so it always takes me a while to remember that I have to rename the file each time.

I have disabled Antivirus, stopped the services, checked permissions, nothing makes any difference.

Maybe it's related to it being installed as a service?

Also is the installer ever going to be able to know what features are already installed and just upgrade those? Each time I have to de-select the right things.
Back to top
View user's profile Send private message
meppyman



Joined: 06 Sep 2009
Posts: 118
Location: Melbourne

PostPosted: Mon May 10, 2010 6:04 am    Post subject: Reply with quote

I just ran process explorer and found that wmiprvse.exe is holding it open. Restarting Windows Management Instrumentation resolved the problem. Maybe this would be a good KB article?
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12094
Location: USA

PostPosted: Tue May 11, 2010 11:15 am    Post subject: Reply with quote

Thank you for information.
Looks like some other software have similar problems caused by wmiprvse.exe process. I think we can modify installation program a little...

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
meppyman



Joined: 06 Sep 2009
Posts: 118
Location: Melbourne

PostPosted: Tue May 11, 2010 3:38 pm    Post subject: Reply with quote

Glad to help for a change instead of just raising issues!
Back to top
View user's profile Send private message
meppyman



Joined: 06 Sep 2009
Posts: 118
Location: Melbourne

PostPosted: Sun Sep 26, 2010 6:40 am    Post subject: Reply with quote

Just upgraded to 8.68 and this still seems to be a problem?
Back to top
View user's profile Send private message
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12094
Location: USA

PostPosted: Mon Sep 27, 2010 7:47 am    Post subject: Reply with quote

New version of installation program tries several tricks including
renaming of "old" hostmon.exe file. It still does not work on your system??
H'm, I am not sure what else we can do...

What Windows do you use? Service Pack?

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
meppyman



Joined: 06 Sep 2009
Posts: 118
Location: Melbourne

PostPosted: Tue Sep 28, 2010 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

Windows 2003 SBS SP2.

As I stated above the Windows Management Instrumentation service is the key. Restarting that service after I stop the HM service and and the install goes without a hitch.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Configuration, Maintenance, Troubleshooting All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

KS-Soft Forum Index