KS-Soft. Network Management Solutions
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister    ProfileProfile    Log inLog in 

Log problem

 
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Configuration, Maintenance, Troubleshooting
View previous topic :: View next topic  
Author Message
csk026



Joined: 29 Apr 2002
Posts: 25

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 5:57 am    Post subject: Log problem Reply with quote

Hi
I used hostmonitor 6.8 on my prodution enviroment.
Hostmonitor server is on computer room and the remote agent is connected over the wan.
I get unexpcteded results for a ping test
as following:
1/5/2009 11:47:38 AM Unknown RMA: Connection error
1/5/2009 11:47:38 AM Host is alive 94 ms
1/5/2009 8:29:15 PM No answer
1/5/2009 8:29:31 PM No answer
1/5/2009 8:29:45 PM Host is alive 0 ms
1/5/2009 8:30:01 PM Host is alive 0 ms

The problem is that I get 2 No answers events and after it 2 Host is alive event.
The test mode log is default.

Regards[/img]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
KS-Soft Europe



Joined: 16 May 2006
Posts: 2832

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 6:25 am    Post subject: Re: Log problem Reply with quote

csk026 wrote:
The problem is that I get 2 No answers events and after it 2 Host is alive event.
Where is the problem? Could you explain your situation more accurate? How often test is performed? What exact log records do you expect to see?

csk026 wrote:
The test mode log is default.
"Default" means test inherits log settings from "Options" dialog. What exact logging mode is set in "Options" -> "Log Settings" tab?

Regards,
Max
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
csk026



Joined: 29 Apr 2002
Posts: 25

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 6:50 am    Post subject: test event log Reply with quote

I expect to get the following results:
** No answer
** Host is alive
** No answer
** Host is alive

or
** No answer
** Host is alive

I expect to get for each "No answer event" "Host is alive" event
test schedule is every 30 seconds.
(The Sys admin doesn't want to get unnecessary alerts)

Regards

[/img]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
KS-Soft Europe



Joined: 16 May 2006
Posts: 2832

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 8:10 am    Post subject: Re: test event log Reply with quote

csk026 wrote:
I expect to get for each "No answer event" "Host is alive" event
I suppose, "Full" logging mode is set in "Options" -> "Log Settings" ("Primary Log") tab. It means HostMonitor writes a record about every performed test. You may change it for "Brief" or "Midnight". Quote from the manual: http://www.ks-soft.net/hostmon.eng/mframe.htm#options.htm#Log
===================================
Default logging mode
This option tells HostMonitor when information should be written. Choose one of the following options:

* Full: Save information about every performed test
The "Save information about every performed test" option tells HostMonitor to add a record every time a test is performed.
* Brief: Write a record when test status changes
With this option selected no logging happens as consecutive tests return same status value, until the status changes, at which point a new log record is added.
* Midnight: Write a record when test status changes + midnight logging
With this option selected HostMonitor records information about current status of all test items at midnight (every night), then no logging happens as consecutive test probes return same status value, until the status changes, at which point a new log record is added.
* Reply: Write a record when test status or reply value changes
===================================

Regards,
Max
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
csk026



Joined: 29 Apr 2002
Posts: 25

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 8:17 am    Post subject: Log problem Reply with quote

Thanks
But The default log mode is "Midnight:
"Write a record when test status changes + midnight logging"

Regards
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
KS-Soft Europe



Joined: 16 May 2006
Posts: 2832

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 8:25 am    Post subject: Reply with quote

So, we are talking about "Private Log" right? Hm. You said, test is performed every 30 seconds, but for the log I can see test is performed every 15 seconds or so (8:29:15 -> 8:29:31 -> 8:29:45). Could you verify the settings? Probably some other test writes into the same log file as well? Could you check that?

Regards,
Max
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12606
Location: USA

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 12:50 pm    Post subject: Reply with quote

BTW: Log records always show test name. Isn't it?

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
csk026



Joined: 29 Apr 2002
Posts: 25

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 12:55 pm    Post subject: Log problem Reply with quote

The log section is from the log analizer.
the section from the private log is:
[1/5/2009 8:29:15 PM] WFSRVCZBR001001:ping No answer ping (timeout - 2000 ms)
[1/5/2009 8:29:31 PM] WFSRVCZBR001001:ping No answer ping (timeout - 2000 ms)
[1/5/2009 8:29:45 PM] WFSRVCZBR001001:ping Host is alive 0 ms ping (timeout - 2000 ms)
[1/5/2009 8:30:01 PM] WFSRVCZBR001001:ping Host is alive 0 ms ping (timeout - 2000 ms)

regards
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12606
Location: USA

PostPosted: Tue Jan 06, 2009 3:04 pm    Post subject: Reply with quote

Well, if time interval specified for the test is 30 sec and you see records in the log every 15 sec, this means either
- you have 2 test items with the same name that record data into the same log
- test item is configured as Master test for some other test item
- you are running several instances of HostMonitor

If you are using Brief or Reply logging mode and you see duplicated records in the log, this means either
- you have 2 test items with the same name that record data into the same log
- you are running several instances of HostMonitor

In other words, if you described test and logging settings correctly, you should be running 2 instances of HostMonitor (e.g. application and service) using the same configuration files (the same installation folder).
Its not a good idea

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
csk026



Joined: 29 Apr 2002
Posts: 25

PostPosted: Wed Jan 07, 2009 3:23 am    Post subject: Log problem Reply with quote

You are right because of a mistake there are two instances of Hostmonitor.
I think that the reason is that
Sometimes Hostmonitor system tray icon service disappeared and the operator try to run Hostmonitor from the desktop.


Regards

Momo
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
KS-Soft Europe



Joined: 16 May 2006
Posts: 2832

PostPosted: Wed Jan 07, 2009 7:51 am    Post subject: Re: Log problem Reply with quote

csk026 wrote:
You are right because of a mistake there are two instances of Hostmonitor.
We do not recommend to run several HostMonitor instances with the same test list.
csk026 wrote:
Sometimes Hostmonitor system tray icon service disappeared and the operator try to run Hostmonitor from the desktop.
Do you use Remote Desktop or Terminal Service to access HostMonitor on remote machine? We recommend to use RCC instead. RCC allows you to work with HostMonitor which is running on a remote system just like you work with HostMonitor when it is started on your local system. RCC has exactly same interface as the one of the HostMonitor. Via RCC you will be able to modify alert profiles, reports, change any option, edit mail templates, create new or modify existing test items, etc.
http://www.ks-soft.net/hostmon.eng/rcc/index.htm

Please, read the following article for details: http://www.ks-soft.net/cgi-bin/phpBB/viewtopic.php?t=1100

Regards,
Max
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
csk026



Joined: 29 Apr 2002
Posts: 25

PostPosted: Thu Jan 08, 2009 4:55 am    Post subject: Log problem Reply with quote

I prefer to use remote desktop and not RCC.
RCC does not support view statistics.

But any way the problem was resolved.

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12606
Location: USA

PostPosted: Thu Jan 08, 2009 11:10 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
RCC does not support view statistics

view statistics? Are you talking about Log Analyzer? You may start Log Analyzer on any system independently of RCC or HostMonitor. You just need access to log file (or database table)
http://www.ks-soft.net/hostmon.eng/la/index.htm

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
csk026



Joined: 29 Apr 2002
Posts: 25

PostPosted: Thu Jan 08, 2009 11:16 am    Post subject: Log problem Reply with quote

it's very convenient to use it from the console.


Regards
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
KS-Soft



Joined: 03 Apr 2002
Posts: 12606
Location: USA

PostPosted: Thu Jan 08, 2009 11:54 am    Post subject: Reply with quote

Yes, it it.
Just please make sure you do not start 2nd instance of HostMonitor as application. BTW: When you try to do so, HostMonitor shows warning and starts only after confirmation!

Regards
Alex
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    KS-Soft Forum Index -> Configuration, Maintenance, Troubleshooting All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

KS-Soft Forum Index